Avui els alumnes de quart hem tingut una sortida. Tot d’una no ho teníem molt clar si es podria fer, però finalment la pluja ens ha respectat. Açò si, el vent i el fred ens han acompanyat tot el mati. Però bé, ja sabem que Menorca sense tramuntana no és el mateix.

Hem visitat dos llocs que formen part del llegat britànic de la nostra illa. Primer de tot, ens hem dirigit al Fort de Marlborough, a la cala de Sant Esteve. Allà ens esperava en Borja, qui ha estat el nostre guia. Ens ha explicat que el fort va ser construït pels britànics entre 1720 i 1726. Juntament amb el castell de Sant Felip servia per protegir l’entrada del port de Maó.

A la primera part de la visita hem descobert les galeries subterrànies, on una sèrie de dispositius sonors i visuals ens han ajudat a reviure l’ambient de l’època. Després de recórrer el fossat, hem arribat a la part superior, des d’on es pot veure una magnífica panoràmica del Port de Maó.

Després de les explicacions i de recuperar forces amb el berenar ens hem dirigit al castell de Sant Felip. Allà ens esperava na Rosa, que ens ha explicat que aquesta fortificació es va alçar a mitjan segle XVI. Durant les successives dominacions britàniques el castell es va anar ampliant i modificant, fins que Carles III en va ordenar la demolició.

A la superfície encara hi queden restes, però el més impressionant d’aquesta visita es troba sota terra: diversos nivells de galeries subterrànies realitzades per espanyols i anglesos en les seves diferents ocupacions que nosaltres hem tingut la oportunitat de visitar.

Així idò, i després de gaudir de les anècdotes i curiositats que ens han explicat, hem tornat cap a l’escola. Ha estat un dia ben interessant que ens ha permès complementar el temari d’Història que havíem treballat en el primer tema.