El Nou Context d’Aprenentatge (NCA) planteja a secundària situacions d’aprenentatge que es desenvolupen durant quinze dies i cerquen afavorir que l’alumnat relacioni els coneixements que aprèn a les diferents matèries. A totes les narratives, els alumnes s’apropen a la figura d’un personatge guia, que és escollit amb l’objectiu de generar curiositat per diferents camps del coneixement i construir en l’alumnat la inquietud per cercar referents.

En aquest cas, la primera narrativa del segon trimestre ha estat Clans. La prehistòria era la temàtica de partida i s’havia treballat prèviament en la matèria de geografia i història. Una volta els coneixements s’havien après era el moment de posar-los en pràctica durant el temps de narrativa. El personatge guia era el paleontòleg espanyol Juan Luis Arsuaga, director del Museu de l’Evolució Humana de Burgos i Premi Princesa d’Astúries d’Investigació Científica. I el lema que hem emprat és una frase d’ell què diu “Evolucionar és solucionar problemes que un es troba”.

Així, l’alumnat es va organitzar en quatre clans que funcionarien com equips cooperatius durant tota la setmana. Es tractava de resoldre reptes que formaven part d’un joc de rol on dos dels equips eren Neandertals i els altres dos eren Sapiens. En acabar cada prova, els clans rebien una puntuació en funció de la solució que havien trobat, sempre ambientada en el comportament que les recerques paleontològiques diuen que van tenir aquestes espècies d’homínids.

Es tractava de generar una experiència per immersió, i per això, van haver de decidir el nom del seu clan, el rol que tenia cadascun dels membres, van construir les seves coves, van fer eines i armes per caçar, van fabricar pigments amb substàncies naturals per fer pintura rupestre… tot un seguit d’experiències que els van fer viure com si fossin prehistòrics.

Tots aquests descobriments i aprenentatges els vam poder compartir amb els grups de primer i segon de primària que van visitar l’aula i els alumnes de secundària els van mostrar les seves coves, les eines que havien fabricat. Vam compartir un moment molt xulo amb els de segon quan vam pintar imitant l’art rupestre amb els pigments que els d’ESO havien fabricat.

Com a tancament final de la narrativa vam realitzar una sortida que ens va permetre relacionar la prehistòria amb el nostre entorn més proper. Vam visitar Trepucó, un dels poblats més importants del talaiòtic, descobrint aquells elements més característics d’aquesta cultura tan singular. Després vam anar al Museu de Menorca on vam fer el taller “Interpretem la mort”, en el qual es recrea el jaciment arqueològic de la cova des Càrritx, una cova natural d’enterrament. Tot seguit ens traslladarem a les sales de prehistòria del Museu per observar les restes de la cova des Pas, molt semblant a la cova des Càrritx reproduïda durant el taller.

I com no podia ser d’una altra manera, el joc acaba amb el recompte final de puntuacions, els quatre clans van treballar de valent per superar els reptes plantejats, però el clan de sapiens “Montaña Espinosa” va guanyar el joc i va aconseguir superar les amenaces d’extinció i evolucionar. Enhorabona!

Equip ESO