Ahir va ser una jornada molt il·lusionant, la millora de les condicions de la pandèmia ens ha permès recuperar la celebració de “La Salle Somia Ciència”. Una jornada lúdica al voltant de la ciència i l’experimentació que se celebra a tots els centres de La Salle del nostre Sector el mateix dia.

Els alumnes de primer d’ESO han preparat amb la professora de biologia un seguit d’experiments que han pogut presentar a les aules d’infantil i primer i segon de primària. Així, a la part de ciències, han observat l’erupció d’un volcà, han mesclat colors per capil·laritat i han analitzat la diferent densitat de substàncies casolanes. De la part matemàtica han construït trencaclosques de versions de la Gioconda dibuixades per alumnes d’ESO que els han recordat el projecte de “què passa al museu?” que han finalitzat recentment a infantil.

Els alumnes de segon d’ESO han tingut una sessió d’experiments variats sobre pressió, forces, densitat de la mà del professor de tecnologia i matemàtiques. Alguns grups de primària van fer experiments a l’aula sobre el temps de reacció recomanats pel departament de ciències per complementar la visita a l’estand dels de tercer d’ESO.

Finalment, la resta de cursos de l’escola han visitat a la biblioteca del centre el projecte que el grup de tercer d’ESO presentarà a la Fira de ciència i tècnica que tindrà lloc a Maó a partir del dissabte vinent. Aquest projecte és una aposta conjunta de les matèries de tecnologies i biologia que permet al visitant experimentar al voltant de les seves habilitats i del seu temps de reacció visual i tàctil.

Compartir aquesta experiència amb els grups de primària i amb els de quart d’ESO ha estat molt interessant pels de tercer que així han pogut assajar la tasca d’expositors que faran a la Fira de ciència la setmana que ve. Per altra banda, en tractar-se d’un estand molt interactiu, els grups que l’han visitat han pogut experimentar amb els diferents jocs de taula que els de tercer han programat amb plaques d’Arduino amb l’objectiu de combinar els continguts que han après sobre programació amb el que saben de biologia del sistema nerviós relacionant-ho tot amb les habilitats de coordinació, precisió, punteria i rapidesa de reacció.En acabar la visita de l’estand dels de tercer d’ESO, els grups de primària han pogut fer petits experiments a la seva aula per calcular el seu temps de reacció davant estímuls tàctils o sonors.Recuperar jornades com aquesta és un moment molt especial per a tots els que formem l’escola, signe que a poc a poc anem recuperant la normalitat.

Des del departament de ciències aprofitem per convidar a tota la comunitat educativa a visitar la Fira de la Ciència i de la Tècnica de la Fundació Rubió que s’inaugura el dissabte 9 d’abril en horari de 10 a 13 h a l’Espai Menorca a Maó (antic recinte firal). Allà es podrà visitar l’estand del nostre grup de tercer d’ESO juntament amb els dels altres instituts de l’illa que han volgut participar-hi. Els dies 11, 12 i 13 la Fira romandrà oberta per a les visites escolars.

Departament vertical de ciències