Els alumnes de 1r d’ESO hem participat en el taller “El meu Talaiot”. Un projecte de Salut Jove del CIME, que al llarg de tres sessions planteja un conjunt d’activitats diverses i de caràcter transversal amb l’objectiu d’aproximar-nos a la prehistòria de Menorca.
L’activitat es va iniciar amb la visita al centre de l’arqueòleg, Borja Corral, que ens va fer una introducció a la prehistòria menorquina i de la candidatura de la Menorca Talaiòtica com a patrimoni mundial.
Seguidament ens van presentar una de les principals novetats del programa, que és l’aplicació 3D “El meu talaiot”. Amb aquesta eina innovadora i divertida, i amb un format de videojoc vam poder construir el nostre propi talaiot i alhora aprendre sobre els diferents tipus de talaiots de l’illa, el seu funcionament i la seva estructura.
A la segona sessió del projecte, havíem de fer una recerca d’informació per preparar la visita al jaciment i el talaiot protagonistes del nostre projecte. Per fer-ho vam treballar en equips i vam disposar de documentació que ens havia deixat en Borja i de la informació que es pot trobar a la pàgina web del Consell sobre els diferents jaciments que representen a Menorca a la candidatura com a Patrimoni de la humanitat. En el nostre cas vam tenir sort, ja que ens va tocar el magnífic poblat de Cornia Nou.
La darrera sessió ha estat la visita guiada al jaciment amb l’arqueòleg. El poblat, tal com ens ha dit, no té gaires estructures a la vista, però entre elles destaquen dos talaiots, un dels quals és un dels més grans d’illa, d’uns tretze metres d’alçària i amb una imponent escala al pis superior.
A part dels talaiots, en el poblat també hi podem trobar una muralla, hipogeus que formen una petita necròpolis i dues grans cisternes interconnectades i excavades a la roca entre d’altres.
Ah, i per fer la visita encara més interessant, hem de dir que ens hem trobat un equip d’arqueòlegs que estaven preparant-se per iniciar una nova excavació a les estructures que hi ha adossades a la part oest del talaiot més monumental. En Toni Ferrer, el seu cap, ens ha fet quatre cèntims del treball que allà desenvoluparan en les properes setmanes, i la veritat és que sembla força interessant.
Després de les seves explicacions, ens hem convertit en arqueòlegs per uns minuts fent un anàlisi arqueomètric i artístic de les característiques del talaiot est.
Finalment hem acabat la jornada dissenyant i enregistrant un vídeo de difusió cultural del nostre talaiot, com a símbol indiscutible de la cultura talaiòtica. Ara només ens falta muntar-los i visionar-los a classe. Ja tenim ganes de veuran els resultats!
La veritat és que ha estat una magnífica experiència el poder participar d’aquest taller. Hem aprés i descobert aspectes interessants i curiositats de la nostra prehistòria, i alhora divertir-nos. A més, ens ha inspirat i desenvolupat l’estima pel patrimoni cultural i paisatgístic que hem heretat del passat i únic que trobam a la nostra illa.
Segur que repetirem un altre curs! Fins un altre!