Aquesta setmana hem visitat la seu universitària de Can Salort  per gaudir d’una nova edició de Demolab. Demolab són uns programes de la Facultat de Ciències i l’Escola Politècnica Superior de la UIB, adreçats per alumnes de 4t ESO. Han estat una sèrie d’experiments de matemàtiques, física i biologia.  En el cas de la nostra escola han participat els alumnes de matemàtiques aplicades i acadèmiques, física i biologia.

El primer experiment ha consistit en una pràctica del pla inclinat . Els nostres alumnes s’han  convertit en físics i han mesurat els valors de les components del pes per diferents angles del pla inclinat i també han determinat el coeficient de fregament d’un bloc de fusta en un pla horitzontal. En acabar l’experimentació els monitors ens han donat una petita xerrada sobre els estudis universitaris.

La següent, els alumnes de biologia han assistit a una sessió  d’Introducció a la genètica. En concret, s’ha treballat la Drosophila Melanogaster, un dels insectes més comuns en els experiments de genètica. Observem la seva morfologia en estat salvatge així com els efectes d’algunes mutacions.

Finalment els alumnes de matemàtiques han treballat el concepte de Topologia i van “jugar” amb algunes de les propietats que estudia aquesta “geometria de plastilina”, com deformar cossos per trobar uns altres sense trencar-los. També van construir cintes de Moebius i altres figures compostes.

Sense cap mena de dubte, ha estat una experiència molt enriquidora pels alumnes que, a més de donar una dimensió pràctica a conceptes que treballen a les aules, han pogut apropar-se a l’ambient universitari.

Agraïm als organitzadors i monitors de les activitats les atencions rebudes i esperam poder participar novament en aquests tipus d’iniciatives en properes edicions.