El departament de cultura de l’Ajuntament d’ Alaior va fer arribar a l’escola la possibilitat de fer unes visites guiades a l’exposició “La mar de plàstics” de l’associació “Per la mar viva” que es va instal·lar a Sant Diego. Al llarg de la setmana passada els cursos de cinquè i sisè de primària i els de primer i segon d’ESO, vam tenir l’oportunitat de visitar-la.
“Per la mar viva” és una organització sense ànim de lucre creada al 2017 que es preocupa per vetllar pel bon estat dels nostres mars. El seu fundador és en Carlos Salord, que va ser per a nosaltres un magnífic guia durant la visita.
D’una manera molt amena i amb un llenguatge proper i entenedor ens va fer arribar el seu coneixement sobre l’estat actual dels mars i oceans i els problemes de contaminació per plàstics que pateixen.
Vam tenir l’oportunitat de conèixer detalls tècnics sobre la invenció del cel·luloide i els primers materials plàstics, així com de l’evolució i diversificació del seu ús en els darrers anys.
Ens vam poder apropar a la realitat que pateix el nostre entorn més proper a partir de l’anàlisi de la classificació dels residus que van recollir els voluntaris de l’associació en diferents punts de la nostra illa. En Carlos Salord ens va explicar el que eren abocaments directes i indirectes, els diferents tipus de residus que van trobar i ens va ajudar a anar pensant quin podia ser el seu origen.
Així, vam reflexionar sobre les nostres accions quotidianes i com, encara que de vegades sembli impossible, poden afectar a la mar de manera més directa del que pensàvem.
Una exposició molt enriquidora tant a nivell de coneixements com a nivell de valors personals. A partir de l’experiència viscuda, els de primer d’ESO prepararem un recerca sobre les conseqüències de la contaminació per plàstics a les aigües, us anirem informant des del nostre web.
Amb aquest article volem aprofitar per agrair a en Carlos Salord la seva atenció cap a tots nosaltres durant la visita.
Departament vertical de ciències