Avui els alumnes de quart d’ESO hem visitat la Fortalesa de la Reina Isabel II, popularment coneguda com La Mola. Tot i que és un recinte amb molta història, en aquesta ocasió ens hem centrat en el període de la guerra civil a Menorca.

Aquesta activitat forma part de l’oferta de Salut Jove del CIME i ha consistit en un itinerari per la història de la Guerra Civil, passant pels indrets de la Mola on varen succeir fets tràgics i decisius per a la història de Menorca. El nostre guia ha estat un exalumne del centre, arqueòleg i historiador especialitzat en l’estudi de la guerra civil a Menorca, en Carlos Salort, que ens ha acompanyat tot el matí, explicant-nos amb un llenguatge planer i entenedor dades històriques i curiositats que han fet que la visita fos força atractiva i interessant.

La visita ha començat al Clot de la Mola on en Carlos ens ha fet una introducció sobre la guerra civil. A n’aquest lloc, el febrer de 1939, va fondejar el creuer Devonshire evacuant a centenars de persones cap a l’exili, molts dels quals mai podrien tornar a Menorca.

Després ens hem dirigit a la presó antiga de la Mola, on el 2 i 3 d’agost es produeix l’assassinat de prop de cent persones. El mes de novembre, en venjança d’un bombardeig sobre el port de Maó, moriran prop 73 persones a l’Atlante, un vaixell que feia la funció de presó.

Seguidament hem anat als canons Vickers 38 de la Mola. Menorca estava defensada amb un modern i potent artillat terra-mar i antiaeri. Per aquest motiu l’exèrcit revoltat esperarà fins a quasi el final de la guerra per entrar a l’illa.
Al final de la guerra s’empresonaran centenars de persones a presons com la de la Mola, les quals malviuran sempre amb l’angoixa que un dia potser seran afusellades. A la Mola es van afusellar després de la guerra unes 150 persones.

El seu excel·lent estat de conservació converteix aquesta visita en un autèntic viatge al passat militar de l’illa. La veritat és que hem gaudit d’aquesta sortida tant interessant.