Aquesta ha estat la tercera edició de La Salle somia ciència a la nostra escola. Per tercer any consecutiu, tots els centres del Sector València – Palma, a la Comunitat Valenciana, a Terol i a les Illes Balears hem dedicat un matí a experimentar, investigar, resoldre problemes i jocs d’enginy. L’objectiu és, una vegada més, contribuir a fomentar en el nostre alumnat la curiositat i la recerca així com les competències bàsiques relacionades amb el coneixement científic i tecnològic.

Al nostre centre els alumnes de tercer i quart d’ESO han preparat tot un seguit d’activitats per la resta de cursos de l’escola.

Els de tercer d’ESO s’han encarregat dels més majors, des de cinquè de primària fins 2n d’ESO. Els diferents equips cooperatius de cada classe han estat convidats a seguir les pistes d’una gimcana de vuit proves relacionades amb la història de la ciència. El repte començava fa 500 anys i, prova rere prova els portava als nostres dies. El telescopi de Galileu, la circulació pulmonar de Miguel Servet, el telèfon, la codificació de missatges, … han estat el centre de les diferents activitats proposades.

En aconseguir resoldre una prova, cada equip rebia una peça d’un trencaclosques que els portaria a una obra d’art l’autor de la qual era el protagonista de la gimcana. Així, després de resoldre els reptes, els alumnes han descobert una versió pintada pels alumnes de tercer d’ESO de “La Gioconda” de Leonardo Da Vinci. D’aquesta manera descobrien el genial pintor i pensador renaixentista que va ser escollit com a protagonista aprofitant que enguany es commemoren els 500 anys de la seva mort. Per acabar el matí s’han fet algunes demostracions experimentals.

Per altra banda, els alumnes de 4t d’ESO han estat els monitors de la jornada pels més petits.

L’alumnat d’infantil ha gaudit de tres espais manipulatius al voltant de les mescles i els colors a l’aula de tecnologia i després ha pogut apropar-se a un animal molt màgic: el Camaleó. L’habilitat de camuflar-se que té aquest animal els ha duit a crear uns camaleons que baraten de color!

Els de primer i segon de primària han construït un joc d’habilitat i han pogut gaudir d’un seguit de demostracions científiques. Per 3r i 4t de primària els de 4t d’ESO tenien preparat  la construcció d’un model de volcà, per tractar d’entendre el seu funcionament. També han pogut observar-ho a gran escala a partir d’una maqueta que les alumnes de 4t d’ESO han portat a les aules. Finalment, han anat al laboratori a gaudir d’uns experiments de física.

L’equip directiu també ha aprofitat aquest dia de celebració científica per fer entrega dels diplomes als guanyadors del concurs de matemàtiques de les Proves Cangur a nivell intern del nostre centre a 5è, 6è, 1r i 2n d’ESO.

Una vegada més, tots junts hem compartit un matí diferent, molt interessant i divertit que ens ha permès treballar en equip i gaudir de la recerca, l’experimentació i la companyia d’uns i altres.