A 4t d’Educació infantil (P3) hem dedicat molta part del primer trimestre a treballar les lletres a partir dels nostres noms. L’experiència ha resultat molt satisfactòria perquè els infants identifiquen les lletres de tots els noms dels companys i companyes de la classe i, fins i tot, alguns ho fan de les dels seus pares, mares i germans.

La proposta ha esdevingut un èxit gràcies a la implicació de les famílies que des d’un principi van col·laborar; i és que la primera passeta d’aquesta activitat, consistia en decorar de forma ben original, una lletra: la inicial del nom dels seus fills i filles retallada en cartró.

Aquesta primera tasca es va portar a terme a casa i cada família va anar fent al seu ritme i segons les seves possibilitats.

Un cop es tenien les lletres decorades, es portaven a classe i cada setmana, un o dos infants (depèn del temps), ens presentava la seva lletra a la resta. Dins aquesta presentació ens han dit el nom de  la lletra en qüestió i a més, ens han explicat com ho han fet per decorar-la.

Finalment, com a part de cada presentació, ens hem dedicat a pensar més noms de pares, mares, germans, mestres, o amics, que compartien la primera lletra del nom.

Posteriorment, hem anat elaborant unes fixes on hi surt la lletra que cada infant va decorar, i a més hi ha escrit el nom de cada infant, perquè cada alumne el pinti. Per tant, hem tingut 13 oportunitats diferents per interioritzar les lletres dels noms dels nostres companys, la qual cosa era l’objectiu d’aquesta experiència. Així no ens ha d’estranyar gens que a partir d’ara els infants quan vegin una lletra determinada escrita diguin allò de: “Aquesta és sa den Carlos!” (Acompanyat d’un gest d’alegria i satisfacció, per descomptat!)

Possiblement quan tinguem el traç ben ferma, podrem començar a treballar l’escriptura de les nostres lletres en forma de pal i aquestes que tenim tant ben decorades tornaran a sortir. Però això ja serà una altra història per contar…..

Natàlia Vinent

Tutora de 4rt d’Educació Infantil