Aquest curs, la classe de 1r d’ESO participa de l’activitat Adopta un Monument, adreçada a tots els alumnes de 6è de primària i 1r d’ESO de Menorca. Aquest projecte, que subvenciona el Consell Insular, té com a objectiu promocionar la candidatura de Menorca Talaiòtica com a Patrimoni Mundial.
L’activitat es va iniciar a mitjans del mes de novembre amb l’ajuda de l’arqueòloga, Elena Sintes, que ens va venir al centre, i ens va explicar els conceptes generals de la prehistòria menorquina amb el suport d’un powerpoint i alguns materials arqueològics.
El jaciment que ens ha tocat adoptar aquest curs és el Poblat Talaiòtic de Sant Agustí, al terme d’Es Migjorn Gran. Aquest conserva una de les meravelles de l’arqueologia menorquina: un dels seus talaiots encara conserva l’embigat de llenya original.
Així idò, i després d’haver de suspendre l’excursió pel mal temps, a la fi hem fet la visita al poblat. Hem tingut molta sort perquè ha fet un dia esplèndid. Durant el recorregut n’Elena ens ha ajudat a entendre millor la finalitat i funcionalitat que tenien les diferents edificacions que es poden veure al jaciment. A més, ens ha donat resposta a les preguntes que ens havien quedat sense resoldre durant les activitats prèvies que havíem fet.
Aprofitant que Sant Agustí està situat al costat del Barranc de Binigaus, hem aprofitat per anar a veure dues coves espectaculars. La primera, na Polida, una cova de difícil accés que antigament va ser explotada per a l’obtenció de marbre. Tot i açò, encara si pot veure per tota la cova la presència d’estalagmites i estalactites.
Després hem anat a la cova des Coloms, una enorme gruta natural, de 24 metres d’altura, 110 metres de longitud i 15 d’amplada, podríem comparar-la a una gran catedral. Hem de tenir present que els primers pobladors de Menorca van utilitzar aquesta cova com a lloc sagrat.
Finalment hem acabat de travessar el barranc per arribar a Es Migjorn on ens esperava el bus per tornar a l’escola.
Aquesta sortida ha estat molt interessant i aprofitada. A part d’aprendre coses noves ens ha fet sentir com a vertaders arqueòlegs i exploradors per un dia. I segurament ens ajudarà a valorar més el patrimoni material i natural del qual podem gaudir a la nostra illa.