El dilluns dia 2 de desembre, molt pendents de la climatologia, que finalment ens va respectar, els alumnes de primer vam fer una sortida d’història per tal de complementar el tema de la prehistòria que hem estat treballant a classe. Primer vam anar a Cornia Nou, on ens espera en Pele, que va ser el nostre guia.

El poblat, tal com ens van explicar, no té gaires estructures a la vista, però entre elles destaquen dos talaiots, un dels quals és un dels més grans d’illa, d’uns tretze metres d’alçària i amb una imponent escala al pis superior.

A aquests talaiots s’hi adossen altres construccions, les quals han estat objecte d’excavació per part d’arqueòlegs del Museu de Menorca i que han tret a la llum una gran quantitat d’eines destinades al processament d’aliments. Una troballa que ens parla d’una societat complexa, que fins i tot tenia un cert grau de jerarquització. A part dels talaiots, en el poblat també hi podem trobar una muralla, hipogeus que formen una petita necròpolis i dues grans cisternes interconnectades i excavades a la roca entre d’altres.

Després de les explicacions i de recuperar forces amb el berenar ens vam dirigir al Museu de Menorca, on ens esperaven na Judith i en Borja. Allà a l’aula didàctica del Museu vam fer un taller que es deia “Interpretem la mort”, on s’ha recreat el jaciment arqueològic de la cova des Càrritx, una cova natural d’enterrament.

En aquesta cova, a mida natural, vam poder observar els diferents elements d’un espai funerari que roman intacte degut a què el seu accés va quedar segellat durant molts anys. S’hi trobaren restes d’ossos autèntics, restes d’una llar de foc, aixovar funerari, ceràmiques, pinta, braçalets, botons, etc.

El taller consistia en analitzar els objectes trobats i interpretar i reconstruir el tipus de ritual que es va desenvolupar a l’interior de la cova. Açò ens va ajudar a recrear el ritual funerari que els nostres avantpassats feien a aquests tipus de coves.

Finalment, vam fer una vista guiada a la part de la prehistòria el museu, on vam poder observar els elements més destacats. La veritat és que ha estat una magnífica jornada, on hem pogut aprendre i descobrir aspectes interessants i curiositats de la nostra prehistòria, i alhora divertir-nos. Fins un altre!