El grup de tercer d’ESO hem tingut una experiència en forma de visita i taller que ha estat molt enriquidora i sorprenent. Hem anat al Lloc de Binillubet i allà ens han rebut els pagesos del lloc i també na Llucia de Sa Cooperativa del Camp de Menorca.

En Pere Marqués i na Laura Palliser són l’amo i la madona d’aquesta explotació ramadera que es dedica a la fabricació de formatge de DOP Mahón-Menorca amb llet de les seves vaques frisones. Amb l’ajuda d’un missatge duen endavant el lloc i en realitzen totes les tasques.

Guiats per na Llucia, hem conegut de primera mà el que suposa la feina de la pagesia a Menorca.

Primer, hem visitat els bouers, el missatge donava llet a unes vedelles que tenien dos mesos i mig, hem entrat a la sala de munyir, hem observat les característiques de les vaques i vedelles… L’amo, la madona i na Llucia ens han explicat de manera molt entenedora el maneig que se’n fa del bestiar i han contestat a totes les nostres qüestions al respecte.

Finalment, hem realitzat un taller de confecció de formatge de forma artesana. Ens han permès tallar el quall, posar-lo al fogaser, aprendre a emprar el lligam i fermar les fogasses. Na Llucia ens ha explicat les peculiaritats del formatge DOP Mahón-Menorca i ella i na Laura ens han mostrat com fer-ho.

També hem vist la formatgeria, les peces que estaven en salera i les que estaven a la cava de maduració. Per acabar, ens han mostrat com es fa un tast sensorial i hem pogut degustar el meravellós formatge que fan a Binillubet.

Aquesta sortida ens serveix com a tancament del projecte que hem realitzat durant el primer trimestre sobre alimentació humana i també com a punt d’inici del treball que realitzarem a geografia i història sobre el sector primari, apropant-nos a la realitat del camp menorquí.

Des d’aquest espai volem agrair a tots els que han fet possible la visita. A na Llucia per la seva forma d’explicar, senzilla i propera. I a en Pere i a na Laura per obrir-nos les portes de casa seva i permetre que ens apropem a la vida dels pagesos menorquins d’una forma directa i vivencial. Gràcies a tots!